Nielson

Niels Littooij wordt op 28 december 1989 geboren in Dordrecht. Hij wil graag rapper worden en meldt zich aan bij de Herman Brood Academie in Utrecht. Daarna wint hij in 2008 de Rotterdamse variant van Kunstbende, wat hem een optreden oplevert in het voorprogramma van hiphopduo The Opposites. Al snel wordt Littooij opgemerkt door kinderzender Nickelodeon, die hem rekruteert voor de popgroep Zirkus Zirkus, samen met Sherman Doesburg en danseres Sigourney Korper. Het drietal brengt in 2009 het album In De Tent uit, geproduceerd door Phil Wilde, in de jaren negentig het brein achter de housegroep 2 Unlimited. De single 17 & Smoorverliefd is in 2009 een flinke hit en ook Bij Je Zijn uit 2010 doet het goed. Na de Toontje Lager-cover Stiekem Gedanst gaat de groep in 2011 uit elkaar.

 

De Beste Singer-Songwriter

Littooij gaat solo onder de naam Nielson en doet in 2012 mee aan de talentenjacht De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. Douwe Bob wint weliswaar de finale, maar ook de solocarrière van de dan 22-jarige Littooij maakt daarmee een vliegende start. Het nummer Beauty & De Brains is die zomer een grote hit. Er volgen nog enkele succesvolle singles, waaronder duetten met Miss Montreal (Hoe) en Bløf (Mannenharten, uit de gelijknamige film). Nielsons debuutalbum Zo Van Aaah Yeah verschijnt in maart 2014 en komt binnen op de tweede plek van de Album Top 100, onder Promises Of No Man’s Land van Blaudzun. De single Sexy Als Ik Dans is in de nazomer van 2014 een top 10-hit.

 

IJskoud

Sexy Als Ik Dans staat echter niet op Nielsons eerste album, maar op de opvolger, Weet Je Wat Het Is uit 2016. Dit album komt op nummer 3 in de verkooplijst binnen. De plaat bevat samenwerkingen met Guus Meeuwis, Paul de Munnik en Jiggy Djé. Datzelfde jaar trouwt Littooij met zijn jeugdliefde Hanna Verduijn. De muzikant gaat wat meer de diepte in op zijn derde album, Diamant uit 2018. De single IJskoud wordt al in november van dat jaar uitgebracht, maar bereikt pas in maart 2019 zijn piekpositie in de charts. In de zomer die erop volgt, is Nielson te zien op festivals als Concert At Sea en Dutch Valley. Naast zijn eigen werk is Nielson ook te horen op tracks van Ali B, Kris Kross Amsterdam en Tabitha.

Nielson